vraag & antwoord

Is de combinatie van ‘zoals’ en ‘bijvoorbeeld’ dubbelop?

Taal en communiceren

De combinatie van ‘zoals’ en ‘bijvoorbeeld’ is inderdaad dubbelop. Het is een zogenaamde tautologie, een woordkeuze waarbij twee verschillende woorden hetzelfde uitdrukken. Sommige tautologieën zijn ingeburgerd in het Nederlands, zoals ‘vast en zeker’, maar schrijvers gebruiken ook vaak niet-geaccepteerde tautologieën. Het woord ‘zoals’ geeft al aan dat er sprake is van een voorbeeld. Het woord ‘bijvoorbeeld’ […]

De combinatie van ‘zoals’ en ‘bijvoorbeeld’ is inderdaad dubbelop. Het is een zogenaamde tautologie, een woordkeuze waarbij twee verschillende woorden hetzelfde uitdrukken. Sommige tautologieën zijn ingeburgerd in het Nederlands, zoals ‘vast en zeker’, maar schrijvers gebruiken ook vaak niet-geaccepteerde tautologieën. Het woord ‘zoals’ geeft al aan dat er sprake is van een voorbeeld. Het woord ‘bijvoorbeeld’ kan dus vervallen, of andersom.

 

Met dank aan Bregje De Lannoy-Walenkamp, DeLanWa Training & Tekst – Hoevelaken

Reageer op dit artikel