vraag & antwoord

Is het aanrijroute of aanrijdroute?

Taal en communiceren

Zo’n samenstelling wordt gevormd door een werkwoord (aanrij(d)) en een zelfstandig naamwoord (route). Voor het eerste deel neem je de stam van het werkwoord. Bij de werkwoorden rijden, snijden en houden zie je dat de stam van het werkwoord (de ik-vorm) zowel met als zonder -d voorkomt (ik rij(d), ik snij(d), ik hou(d)). Bij een […]

Zo’n samenstelling wordt gevormd door een werkwoord (aanrij(d)) en een zelfstandig naamwoord (route). Voor het eerste deel neem je de stam van het werkwoord.
Bij de werkwoorden rijden, snijden en houden zie je dat de stam van het werkwoord (de ik-vorm) zowel met als zonder -d voorkomt (ik rij(d), ik snij(d), ik hou(d)). Bij een samenstelling schrijf je echter de -d niet. De vorm zonder -d is dus correct: ‘aanrijroute’.

Reageer op dit artikel