vraag & antwoord

Is het woord ‘secretaresse’ mannelijk of vrouwelijk of is ‘secretaris’ het mannelijke woord?

Taal en communiceren

Secretaresse is grammaticaal gezien een vrouwelijk woord, en het verwijst altijd naar een vrouwelijke medewerker. Waarschijnlijk is er nooit een goed mannelijk equivalent bedacht, omdat het altijd een typisch vrouwenberoep was (en is). Voor mannelijke ‘secretaressen’ wordt meestal de benaming ‘secretarieel medewerker’ of ‘management assistent’ gebruikt. Ook wordt wel eens ‘personal assistant’ voor een mannelijke […]

Secretaresse is grammaticaal gezien een vrouwelijk woord, en het verwijst altijd naar een vrouwelijke medewerker. Waarschijnlijk is er nooit een goed mannelijk equivalent bedacht, omdat het altijd een typisch vrouwenberoep was (en is). Voor mannelijke ‘secretaressen’ wordt meestal de benaming ‘secretarieel medewerker’ of ‘management assistent’ gebruikt. Ook wordt wel eens ‘personal assistant’ voor een mannelijke managementondersteuner word gebruikt. Secretaris verwijst naar een ander beroep (een ambtelijke secretariële functie). Het is geen correcte benaming voor de secretaressefunctie.

Reageer op dit artikel