vraag & antwoord

Schrijf je: ‘een breed horizontaal koersverloop’ of ‘een brede horizontale koersverloop’?

Taal en communiceren

Het ligt eraan of deze woorden bijvoeglijke naamwoorden zijn (die zeggen iets over het zelfstandige naamwoord), of het het-, een- of de-woorden zijn, en of het eerste woord een voorbepaling is. De algemene regel is dat bijvoeglijke naamwoorden een e krijgen bij ‘de’-woorden en mannelijke of vrouwelijke ‘een’-woorden: de aardige man, een aardige man. Bij […]

Het ligt eraan of deze woorden bijvoeglijke naamwoorden zijn (die zeggen iets over het zelfstandige naamwoord), of het het-, een- of de-woorden zijn, en of het eerste woord een voorbepaling is.

De algemene regel is dat bijvoeglijke naamwoorden een e krijgen bij ‘de’-woorden en mannelijke of vrouwelijke ‘een’-woorden: de aardige man, een aardige man. Bij het-woorden (het koersverloop) schrijf je een e als er ‘het’ voor staat: het brede koersverloop. Je schrijft het zonder e als je er ‘een’ voor zet: een breed horizontaal koersverloop. 
 
Een voorbepaling zegt iets over het bijvoeglijk naamwoord. Bij voorbepalingen laat je de e weg, bijvoorbeeld ‘een breed maatschappelijk debat’.

Reageer op dit artikel