vraag & antwoord

Waarom is de afkorting van jongstleden jl. en die van aanstaande a.s.?

Taal en communiceren

Afgekorte woorden krijgen doorgaans een punt per woord. Bijvoorbeeld: – nummer: nr. – door middel van: d.m.v. – jongstleden: jl. Aanstaande is één woord. Je zou op basis van de regel dus denken dat je ‘as.’ schrijft. Maar als er verwarring ontstaat over de betekenis van een woord of afkorting schrijf je zo nodig meerdere […]

Afgekorte woorden krijgen doorgaans een punt per woord. Bijvoorbeeld:

– nummer: nr.
– door middel van: d.m.v.
– jongstleden: jl.

Aanstaande is één woord. Je zou op basis van de regel dus denken dat je ‘as.’ schrijft. Maar als er verwarring ontstaat over de betekenis van een woord of afkorting schrijf je zo nodig meerdere punten. Je schrijft ‘a.s.’ omdat je anders ‘as’ leest, je weet dan niet of het om de afkorting van ‘aanstaande’ gaat of om het woord ‘as’.

Kijk ook eens bij Afkortingen: wanneer wel, wanneer niet?

Controleren van spelling
‘Spreektaal’ tijdens het schrijven
Test je kennis van de nieuwe spelling
Boek: Spellingtrainer (met cd-rom en bureaustandaard)
Training: Spelling en taaltips

Reageer op dit artikel