vraag & antwoord

Wanneer gebruik ik een dubbele punt en wanneer een puntkomma?

Taal en communiceren

De dubbele punt en de puntkomma hebben een verschillende functie. Je kunt de twee niet door elkaar gebruiken. Een dubbele punt (:) gebruik je:– na het woord ‘betreft’ in je briefhoofd. Betreft: aanvraag documentatie;– als je een citaat begint: Zij zegt wel eens: ‘Ik neem ontslag’;– als je een opsomming begint. De volgende kleuren zijn […]

De dubbele punt en de puntkomma hebben een verschillende functie. Je kunt de twee niet door elkaar gebruiken.

Een dubbele punt (:) gebruik je:
– na het woord ‘betreft’ in je briefhoofd. Betreft: aanvraag documentatie;
– als je een citaat begint: Zij zegt wel eens: ‘Ik neem ontslag’;
– als je een opsomming begint. De volgende kleuren zijn verkrijgbaar: groen, rood, enz’;
– Na zinsinleiders (bijvoorbeeld: namelijk, als volgt, dat wil zeggen, samengevat);
– om een omschrijving, aankondiging, toelichting, verklaring of conclusie te omschrijven.

De puntkomma (;) is bedoeld om samenhang aan te geven. Een puntkomma gebruik je in een zin die is opgebouwd uit twee zinnen. Je kunt de twee zinnen als afzonderlijke zinnen beschouwen en afzonderlijk lezen, maar de zinnen horen inhoudelijk wel bij elkaar. Als je die eenheid wilt bewaren kun je dat aangeven met een puntkomma.

Het gebruik van de dubbele punt is aan bepaalde regels gebonden, het gebruik van de puntkomma ook, maar het is veel meer een kwestie van afgaan op je taalgevoel, je kunt zelf bepalen of je een punt (een duidelijk einde aan je zin) of een puntkomma gebruikt (je verbindt de twee zinnen).

Als de opsomming bestaat uit hele zinnen begint elke zin met een hoofdletter en eindigt met een punt. Bijvoorbeeld:
Mijn functie bestaat uit de volgende taken:
– Ik sorteer de post.

Reageer op dit artikel