vraag & antwoord

Wanneer gebruik je in het meervoud een s en wanneer een apostrof + s?

Taal en communiceren

In de regel plak je bij het meervoud de s vast aan het woord: boekenleggers, abonnees, bureaus. Je gebruikt de apostrof -s (‘s) in de meervoudsvorm om geen verkeerde uitspraak te krijgen. Dat is vaak het geval wanneer het woord eindigt op een klinker met een lange klank: collega’s, foto’s, taxi’s, baby’s. Ook gebruik je de […]

In de regel plak je bij het meervoud de s vast aan het woord: boekenleggers, abonnees, bureaus. Je gebruikt de apostrof -s (‘s) in de meervoudsvorm om geen verkeerde uitspraak te krijgen. Dat is vaak het geval wanneer het woord eindigt op een klinker met een lange klank: collega’s, foto’s, taxi’s, baby’s. Ook gebruik je de apostrof -s bij persoonsnamen die eindigen op een lange klinker: Anna’s boek, Otto’s jas. Bij ongebruikelijke meervoudsvormen komt ook een ‘s: do’s en dont’s, oh’s en ah’s, dankuwel’s.

Reageer op dit artikel