vraag & antwoord

Wanneer schrijf ik een tussen-s en waar vind ik de regels?

Taal en communiceren

De regel voor de tussen-s bij samenstellingen is dat je de letter s schrijft als het eerste woord niet op een s-klank eindigt, en het tweede woord niet met een s-klank begint, terwijl je de s wel hoort bij het uitspreken. De regel laat dus ruimte over voor je eigen ‘taalgevoel’. Sommige mensen spreken in […]

De regel voor de tussen-s bij samenstellingen is dat je de letter s schrijft als het eerste woord niet op een s-klank eindigt, en het tweede woord niet met een s-klank begint, terwijl je de s wel hoort bij het uitspreken. De regel laat dus ruimte over voor je eigen ‘taalgevoel’. Sommige mensen spreken in bepaalde samenstellingen wel, en andere niet de s-klank uit, bijvoorbeeld bij het woord: onderzoek(s)instituut. Beide schrijfwijzen zijn dan mogelijk. Er is dus geen vaste regel voor. Je kunt voor de juiste spelling kijken in het Groene Boekje, voorin, paragraaf 5.1.2.

Reageer op dit artikel