vraag & antwoord

Wanneer schrijf je ‘oud’ en wanneer ‘oude’?

Taal en communiceren

Het zijn allebei bijvoeglijke naamwoorden, die iets zeggen over het zelfstandig naamwoord. Je schrijft een e achter het bijvoeglijke naamwoord als je ‘de’ of ‘het’ als lidwoord gebruikt: de aardige jongen, het kleine meisje, de vreemde man. Gebruik je als lidwoord ‘een’, dan schrijf je een e als het zelfstandig naamwoord mannelijk of vrouwelijk is: een kleine, […]

Het zijn allebei bijvoeglijke naamwoorden, die iets zeggen over het zelfstandig naamwoord. Je schrijft een e achter het bijvoeglijke naamwoord als je ‘de’ of ‘het’ als lidwoord gebruikt: de aardige jongen, het kleine meisje, de vreemde man.

Gebruik je als lidwoord ‘een’, dan schrijf je een e als het zelfstandig naamwoord mannelijk of vrouwelijk is: een kleine, jongen, de oude vrouw. Gebruik je het lidwoord ‘een’ bij een onzijdig zelfstandig naamwoord, dan laat je de e weg: een klein kind, een mooi paard.

Reageer op dit artikel