vraag & antwoord

Welk voorzetsel gebruik ik: op/in/aan de Kerkstraat?

Taal en communiceren

Bij het werkwoord ‘wonen’ kunnen verschillende voorzetsels worden gebruikt. Er zijn geen regels voor, maar het meest gebruikelijk is: Wonen aan: een allee, een laan, een pad, een plaats, een gracht, een weg, een dijk  Wonen op: een boulevard, een baan, een plein, een gracht, een weg, een dijk Wonen in: een laan, een steeg, een […]

Bij het werkwoord ‘wonen’ kunnen verschillende voorzetsels worden gebruikt. Er zijn geen regels voor, maar het meest gebruikelijk is:

  • Wonen aan: een allee, een laan, een pad, een plaats, een gracht, een weg, een dijk 
  • Wonen op: een boulevard, een baan, een plein, een gracht, een weg, een dijk
  • Wonen in: een laan, een steeg, een straat
Je ziet dat er bij sommige woorden meerdere mogelijkheden zijn (ik woon aan een laan, ik woon in een laan). In het voorbeeld is het: ‘Ik woon in de Kerkstraat’. In geschreven taal wordt bij adressen vaak ‘aan’ gebruikt.

Reageer op dit artikel