vraag & antwoord

Zet ik na ‘c.q.’ het werkwoord in het enkelvoud of meervoud?

Taal en communiceren

In de zin ‘Bedrijf A c.q. zijn directeur zal/zullen zijn/hun verplichtingen nakomen’ betekent c.q. ‘respectievelijk’. Je schrijft het werkwoord in het enkelvoud: ‘Het bedrijf c.q. zijn directeur zal de verplichtingen nakomen.’ De regel is dat het getal van de persoonsvorm (zal) gelijk is aan dat van het onderwerp (‘bedrijf’ of ‘directeur’).

In de zin ‘Bedrijf A c.q. zijn directeur zal/zullen zijn/hun verplichtingen nakomen’ betekent c.q. ‘respectievelijk’. Je schrijft het werkwoord in het enkelvoud: ‘Het bedrijf c.q. zijn directeur zal de verplichtingen nakomen.’ De regel is dat het getal van de persoonsvorm (zal) gelijk is aan dat van het onderwerp (‘bedrijf’ of ‘directeur’).

Reageer op dit artikel