vraag & antwoord

Automatische Externe Defibrillator: mag iedereen die gebruiken?

Taal en communiceren

Ja, de overheid heeft besloten dat iedereen een automatische externe defibrillator (AED) mag gebruiken om levens te redden. Levensreddend Een plotselinge dood, zonder voortekenen, komt duizenden keren per jaar voor. In vele gevallen ligt een hart(ritme)stoornis aan een dergelijke plotselinge dood ten grondslag. Na een hartinfarct kan een hartstilstand optreden of kan het hart gaan […]

Ja, de overheid heeft besloten dat iedereen een automatische externe defibrillator (AED) mag gebruiken om levens te redden.

Levensreddend

Een plotselinge dood, zonder voortekenen, komt duizenden keren per jaar voor. In vele gevallen ligt een hart(ritme)stoornis aan een dergelijke plotselinge dood ten grondslag. Na een hartinfarct kan een hartstilstand optreden of kan het hart gaan trillen zonder dat het bloed rondpompt (kamerfibrilleren). Het in een zo vroeg mogelijk stadium toedienen van een stroomstoot (defibrillatie) verhoogt de overlevingskansen van de patiënt aanzienlijk. Hierbij kan een Automatische Externe Defibrillator (AED) levensreddend werk verrichten.

Gemakkelijk te bedienen

Een AED is een compact apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). Het bedieningsgemak sluit het maken van levensbedreigende fouten uit: wanneer de AED open wordt gemaakt, worden er meteen gesproken, eenvoudige instructies gegeven. Als die instructies zijn opgevolgd, bepaalt de AED zelf of er een stroomstoot moet worden gegeven. Door het grote bedieningsgemak is bijna iedereen in staat om op deze wijze levens te redden.

Compact

AED’s zijn op steeds meer plekken te vinden. Bijvoorbeeld in winkelcentra, op vliegvelden, bij sportverenigingen en in woonwijken. Daarnaast kunnen mensen zelf een AED bij zich hebben: ze zijn compact en dus makkelijk mee te nemen.

Reageer op dit artikel