vraag & antwoord

‘Lengte x breedte x hoogte zag ik altijd met een ‘x’, nu zie ik ook wel een sterretje (*), mag dat? Is hier een regel voor?’

Taal en communiceren

Beide vormen worden gebruikt. Er is geen algemene regel voor, maar de stelregel is dat het niet verwarrend mag werken. Als je met een wiskundige formule werkt, móét je zelfs met een * werken, omdat in die formules ook de letter X veel voorkomt. Ook voor andere formules waarin letters veel voorkomen, is een * […]

Beide vormen worden gebruikt. Er is geen algemene regel voor, maar de stelregel is dat het niet verwarrend mag werken. Als je met een wiskundige formule werkt, móét je zelfs met een * werken, omdat in die formules ook de letter X veel voorkomt. Ook voor andere formules waarin letters veel voorkomen, is een * de beste optie, want minder verwarrend dan de x. Als je alleen met getallen werkt, kun je eventueel een x gebruiken. Veel computergebruikers kennen echter de * wel als vermenigvuldigingsteken. In het rekenprogramma Excel kun je alleen vermenigvuldigen met hulp van de *. Er is dus wat voor te zeggen om altijd een * te gebruiken bij een tekst die een vermenigvuldiging weergeeft.

E-mailtaal – met vertaling
Proactief taalgebruik: 15 tips
‘Spreektaal’ tijdens het schrijven
Boek: Spelling en taaltips
Training: Creatief zakelijk schrijven

Reageer op dit artikel