vraag & antwoord

Wanneer gebruik je het verwijswoord dat en wanneer moet je wat gebruiken? Steeds vaker zie je het verwijswoord wat in plaats van dat. Gek genoeg is dat vooral het geval bij de woorden geld en kind. Regelmatig hoor je het kind wat daar loopt en het geld wat ik ontving. Hoewel het makkelijk uitspreekt, is […]

Wanneer gebruik je het verwijswoord dat en wanneer moet je wat gebruiken?

Steeds vaker zie je het verwijswoord wat in plaats van dat. Gek genoeg is dat vooral het geval bij de woorden geld en kind. Regelmatig hoor je het kind wat daar loopt en het geld wat ik ontving. Hoewel het makkelijk uitspreekt, is het niet correct. Maar, hoe moet het dan wel? Je gebruikt wat als je naar iets onbepaalds verwijst, bijvoorbeeld dat is iets wat ik graag doe. Hier verwijst wat naar iets, en dat is onbepaald. Dat gebruik je als je naar iets bepaalds verwijst. Het is daarom het gevaar dat dreigt en het gevoel dat zij heeft. Hier verwijst dat naar respectievelijk het gevaar en het gevoel. En dus is het ook Het geld dat uitgetrokken wordt voor extra personeel, is vanaf 1 september beschikbaar. Verder gebruik je wat als je naar een hele zin verwijst, bijvoorbeeld Gisteren ontving ik het goede nieuws, wat mij heel blij maakte.

Reageer op dit artikel