vraag & antwoord

Dubbele ontkenning

Taal en communiceren

Het is nu niet het goede moment om niet voor te stemmen, is volgens mij geen juiste zin. Maar, ik vraag me of wát er mis mee is. Zinnen waarin ontkenningen dicht bij elkaar staan, zijn meestal onnodig moeilijk. Probeer in elk geval één ontkenning weg te laten. In dit geval verandert de zin dan […]

Het is nu niet het goede moment om niet voor te stemmen, is volgens mij geen juiste zin. Maar, ik vraag me of wát er mis mee is.

Zinnen waarin ontkenningen dicht bij elkaar staan, zijn meestal onnodig moeilijk. Probeer in elk geval één ontkenning weg te laten. In dit geval verandert de zin dan in Het is nu het verkeerde moment om niet voor te stemmen. Nog beter is Het is het verkeerde moment om tegen te stemmen. En misschien is We kunnen nu niet tegen stemmen wel het duidelijkst. In de Schrijfwijzer staat een mooi voorbeeld: Gebrek aan ijver kan Arie niet ontzegd worden. Oftewel: Arie is lui.

Reageer op dit artikel