vraag & antwoord

Erop of er op

Taal en communiceren

Is er een regel voor het gebruik van het woordje er in de zin Ik reken er op dat je bij de vergadering aanwezig bent? Ja, er is een regel die voorschrijft hoe je om moet gaan met er. De regel is vrij eenvoudig. Toch geeft de praktijk dikwijls problemen. Dit komt omdat er op […]

Is er een regel voor het gebruik van het woordje er in de zin Ik reken er op dat je bij de vergadering aanwezig bent?

Ja, er is een regel die voorschrijft hoe je om moet gaan met er. De regel is vrij eenvoudig. Toch geeft de praktijk dikwijls problemen. Dit komt omdat er op veel verschillende manieren voorkomt. De regel luidt: schrijf er vast aan het voorzetsel dat erop volgt, als dit een vrij voorzetsel is. Natuurlijk moet je dan weten wat een vrij voorzetsel is. Om dat te bepalen, moet je altijd eerst het hele werkwoord weten. Laten we het werkwoord rekenen op als voorbeeld nemen. Je ziet dat op vrij staat van rekenen. Dat maakt op een vrij voorzetsel. De regel is dat er vast komt aan het voorzetsel als het voorzetsel vrij is. We hebben net gezien dat op vrij is. Dus is het: Ik reken erop dat je naar de vergadering komt. Een ander bekend voorbeeld is ervan uitgaan dat … Ook nu moet je eerst bepalen wat het hele werkwoord is: uitgaan van. Je ziet hier dat uit vast zit aan het werkwoord en van los. Dit betekent dat van een vrij voorzetsel is en daarom komt het vast aan er: Ik ga ervan uit dat je ook komt. Voor verreweg de meeste problemen met er biedt deze regel een oplossing.

Reageer op dit artikel