vraag & antwoord

Punt, komma of puntkomma

Taal en communiceren

Ik gebruik graag de puntkomma (;). Maar wat zijn precies de regels voor dit leesteken? In Ik neem morgen vrij; het wordt een zonnige dag is sprake van een relatie tussen de eerste en de tweede zin. Een punt zou hier te veel scheiding geven, terwijl een komma te weinig scheiding geeft. In zo’n geval […]

Ik gebruik graag de puntkomma (;). Maar wat zijn precies de regels voor dit leesteken?

In Ik neem morgen vrij; het wordt een zonnige dag is sprake van een relatie tussen de eerste en de tweede zin. Een punt zou hier te veel scheiding geven, terwijl een komma te weinig scheiding geeft. In zo’n geval kun je voor de puntkomma kiezen. De lezer weet dan dat op het stuk Ik neem morgen vrij een zin volgt die inhaakt op het eerste deel. Een puntkomma kun je eenvoudig vervangen door een signaalwoord. In dat geval krijg je Ik neem morgen vrij. Het wordt namelijk een zonnige dag. Door namelijk maak je de relatie tussen de zinnen ‘zichtbaar’. Wil je voorkomen dat je de puntkomma verkeerd gebruikt, kies dan voor een signaalwoord. De kans dat je signaalwoorden verkeerd gebruikt, is namelijk heel klein.

Reageer op dit artikel