vraag & antwoord

Smeuig of smeuïg

Taal en communiceren

Waarom krijgt smeuïg wel een trema op de i, en buiig niet? Smeuïg en buiig zijn afleidingen. Afleidingen zijn woorden met een voor- of achtervoegsel, zoals on- in onvriendelijk en -loos in gedachteloos. In buiig en smeuïg is het achtervoegsel -ig. Soms ontstaat er door de toevoeging van een voor- of achtervoegsel een klinkerbotsing. Dat […]

Waarom krijgt smeuïg wel een trema op de i, en buiig niet?

Smeuïg en buiig zijn afleidingen. Afleidingen zijn woorden met een voor- of achtervoegsel, zoals on- in onvriendelijk en -loos in gedachteloos. In buiig en smeuïg is het achtervoegsel -ig. Soms ontstaat er door de toevoeging van een voor- of achtervoegsel een klinkerbotsing. Dat betekent dat twee klinkers samen een nieuwe klank vormen. Dit is bijvoorbeeld het geval in smeuïg. De letters u en i vormen samen de klank ui. De regel is nu dat woorden met een voor- of achtervoegsel een trema (¨) krijgen als er een klinkerbotsing ontstaat. Daarom schrijf je smeuïg. En hoe zit het dan met buiig? Welnu, de taalkundigen vinden dat hier geen sprake is van een klinkerbotsing. De letters i en i vormen namelijk geen nieuwe klank. Een trema is daarom niet nodig.

Reageer op dit artikel