vraag & antwoord

<strong>Wat is het informatieprotocol?</strong>

Taal en communiceren

De Raad van Toezicht wordt geacht onafhankelijk te zijn van het bestuur. Tegelijkertijd is de Raad van Toezicht wat betreft zijn informatievoorziening afhankelijk van de Raad van Bestuur. Welke informatie hebben de mensen van de Raad van Toezicht nodig om hun taak naar behoren te kunnen vervullen én hoe zorgen zij ervoor dat ze deze […]

De Raad van Toezicht wordt geacht onafhankelijk te zijn van het bestuur. Tegelijkertijd is de Raad van Toezicht wat betreft zijn informatievoorziening afhankelijk van de Raad van Bestuur. Welke informatie hebben de mensen van de Raad van Toezicht nodig om hun taak naar behoren te kunnen vervullen én hoe zorgen zij ervoor dat ze deze informatie ook (op tijd) krijgen?

Om deze redenen zijn in een informatieprotocol de afspraken opgenomen over de informatievoorziening van de Raad van Bestuur aan de Raad van Toezicht. Naast de afspraken over welke informatie wanneer en op welke wijze beschikbaar komt, kunnen afspraken worden gemaakt over andere informatiebronnen (bijvoorbeeld: ondernemingsraad, cliëntenraad, accountant) en heeft de Raad van Toezicht de eigen verantwoordelijkheid om informatie te verwerven. Het informatieprotocol maakt vaak deel uit van het directiereglement en omvat onder andere financiële zaken, strategische stappen (fusies/samenwerkingen/overnamen), kwaliteit, patiëntveiligheid.

Reageer op dit artikel