vraag & antwoord

<strong>New-Yorktrip of New Yorktrip</strong>

Taal en communiceren

Binnenkort ga ik voor een paar dagen naar New York. Toen ik mijn collega mailde dat ik een New-Yorktrip ga maken, zei ze dat ik het fout had geschreven. Is dat waar? Uw collega heeft gelijk. Sinds de laatste spellingwijziging moet je namelijk New Yorktrip schrijven. Dat is misschien even schrikken. Daarom volgt hier de […]

Binnenkort ga ik voor een paar dagen naar New York. Toen ik mijn collega mailde dat ik een New-Yorktrip ga maken, zei ze dat ik het fout had geschreven. Is dat waar?

Uw collega heeft gelijk. Sinds de laatste spellingwijziging moet je namelijk New Yorktrip schrijven. Dat is misschien even schrikken. Daarom volgt hier de uitleg.

We hebben hier te maken met een samenstelling van New York + trip. Volgens de spelling van 1995 kreeg zo’n samenstelling een koppelstreepje:New-Yorktrip. Maar deze regel is met de invoering van de spelling van 2005 gewijzigd: aardrijkskundige namen die geen streepje hebben, krijgen dat ook niet in de samenstelling. Dus komt het tweede deel van de samenstelling vast aan het basiswoord. Vandaar dat New Yorktrip de juiste spelling is. Andere voorbeelden zijn:

  • Middellandse Zeegebied
  • Costa Ricavakantie
  • Sri Lankareis

Klinkerbotsing
Schrijf ik ICT-ers of ICT’ers?
Is het concept verslag of concept-verslag?
Boek: Spelling en taaltips
Training: Spelling en taaltips

Reageer op dit artikel