vraag & antwoord

<strong>Tweede kwartaalcijfers of tweedekwartaalcijfers?</strong>

Taal en communiceren

Ik weet dat je een samengesteld woord aan elkaar schrijft. Maar hoe zit dat nou met een samenstelling die uit drie woorden bestaat? Bestaat een samenstelling uit drie woorden en is het eerste woord een bijvoeglijk naamwoord? Kijk dan op welk woord dit bijvoeglijk naamwoord slaat.  Slaat het bijvoeglijk naamwoord op het tweede woord van […]

Ik weet dat je een samengesteld woord aan elkaar schrijft. Maar hoe zit dat nou met een samenstelling die uit drie woorden bestaat?

Bestaat een samenstelling uit drie woorden en is het eerste woord een bijvoeglijk naamwoord? Kijk dan op welk woord dit bijvoeglijk naamwoord slaat. 

  1. Slaat het bijvoeglijk naamwoord op het tweede woord van de samenstelling (in dit geval: kwartaal), schrijf het woord er dan aan vast: tweedekwartaalcijfers.
  2. Slaat het bijvoeglijk naamwoord op het derde woord van de samenstelling, schrijf het woord dan los, bijvoorbeeld tweede betalingstermijn.

Het verschil is goed te zien in de volgende twee woorden/woordcombinaties:  

lange afstandsloper en langeafstandsloper 

Beide zijn juist. Maar het hangt ervan af wat je wilt zeggen: een lange afstandsloper is een afstandsloper die lang  (‘lange’ slaat hier op het derde deel, namelijk ‘loper’), een langeafstandsloper is een loper van lange afstanden. Hier slaat ‘lange’ op het tweede deel, namelijk ‘afstand’.

Nog een paar voorbeelden van driedelige samenstellingen. Hierbij zegt dus steeds het bijvoeglijk naamwoord iets over het tweede deel van de samenstelling: 

  • dagelijksbestuurvergadering (vergadering van het dagelijks bestuur)
  • ingezondenbrievenrubriek (rubriek voor ingezonden brieven)
  • kortetermijngeheugen (geheugen van de korte termijn)
  • mobieletelefoonaanbieder (aanbieder van mobiele telefonie)
  • ruimtelijkeordeningsbeleid (beleid ten aanzien van de ruimtelijke ordening
  • socialevaardigheidstraining (training in sociale vaardigheden)

Met dank aan: OnzeTaal.nl 

 

 

Lange woorden
Samenstellingen met een cijfer
Samenstellingen met een naam
Boek: Spelling en taaltips
Training: Spelling en taaltips 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel