vraag & antwoord

Re-integratie

Taal en communiceren

Ik weet dat re-integratie met een streepje geschreven wordt. Maar betekent dat dat in arbeidsre-integratie ook een streepje moet staan? Ik vind dat namelijk heel lelijk! Het streepje in arbeidsre–integratie is inderdaad niet mooi en voor veel mensen zelfs verwarrend. Toch moet het er wel staan. Re- is een van de Griekse en Latijnse voorvoegsels. […]

Ik weet dat re-integratie met een streepje geschreven wordt. Maar betekent dat dat in arbeidsre-integratie ook een streepje moet staan? Ik vind dat namelijk heel lelijk!

Het streepje in arbeidsreintegratie is inderdaad niet mooi en voor veel mensen zelfs verwarrend. Toch moet het er wel staan. Re- is een van de Griekse en Latijnse voorvoegsels.

De Groene Boekjesregel schrijft voor dat Griekse en Latijnse voorvoegsels vast komen te staan aan de rest van het woord. Pas als er een klinkerbotsing ontstaat, zet je een koppelteken na het voorvoegsel. Daarom moeten we reintegratie schrijven. Immers, de klinkercombinatie e-i is een klinkerbotsing. Maak je met reintegratie een samenstelling, dan blijft dat streepje in het woord staan.

Soms is re geen voorvoegsel, maar een deel van het woord. Dan plaats je bij een klinkerbotsing op de eerste klinker na het voorvoegsel een trema. Voorbeelden hiervan zijn reïncarnatie, reünie en preëminent. Helaas is het niet altijd makkelijk om te bepalen of re een voorvoegsel is of een onderdeel van het woord. Als je twijfelt, zoek het dan op in een woordenboek, het Groene Boekje of op www.woordenlijst.org.

Taaltips

  • Schrijf Griekse en Latijnse voorvoegsels als re-, pre– en de– vast aan een woord.
  • Bij een klinkerbotsing krijgen Griekse en Latijnse voorvoegsels als re-, pre– en de– een streepje.
  • Zijn re-, pre– en de– een onderdeel van het woord en is er een klinkerbotsing, plaats dan een trema.

Combinatie voorzetsel met een zelfstandig naamwoord: aan elkaar of los
Er van uit gaan / ervan uitgaan / er vanuit gaan
Betekenisverschil tussen woorden zonder en mét een spatie
Magazine: Management Support Magazine
Training: POWERsecretaresse2

Reageer op dit artikel