vraag & antwoord

<strong>Wat is juist: ‘stadsschool’ of ‘stadschool’? Vaak twijfel ik of ik een <em>s</em> moet schrijven in dit soort samenstellingen. Weten jullie de regels?</strong>

Taal en communiceren

De hoofdregel in dit soort gevallen is: Schrijf in samenstellingen een tussen-s als je een tussen-s hoort. In veel gevallen mag je zelf beslissen of je een tussen-s schrijft of niet. De uitspraak is hierbij bepalend: beroepskeuzestadsdeelkabinetsformatiepersoneelsfeest Niet-hoorbare tussen-sSoms kun je de tussen-s niet horen. Dat is het geval wanneer het tweede deel van de […]

De hoofdregel in dit soort gevallen is:

Schrijf in samenstellingen een tussen-s als je een tussen-s hoort. In veel gevallen mag je zelf beslissen of je een tussen-s schrijft of niet. De uitspraak is hierbij bepalend:

beroepskeuze
stadsdeel
kabinetsformatie
personeelsfeest

Niet-hoorbare tussen-s
Soms kun je de tussen-s niet horen. Dat is het geval wanneer het tweede deel van de samenstelling begint met een sisklank zoals de s, de z of de c. Denk hierbij aan samenstellingen als stadsschool, personeelszaken en fabriekschef.

Om te weten of hier wel of geen s tussen moet staan, kun je het beste kijken naar vergelijkbare samenstellingen. Dit kun je doen door het tweede woord van de samenstelling te vervangen door een woord dat niet met een sisklank begint.

Zo kun je in stadsschool het woord school vervangen door kind, deel of kern. Je hoort dan: stadskind, stadsdeel en stadskern. In al deze samenstellingen is een tussen-s hoorbaar. 

En dus is ook stadsschool met een tussen-s.

Helaas gaat deze truc niet altijd op. Sommige woorden hebben namelijk in de ene samenstelling wel een tussen-s en in de andere niet. Kijk bijvoorbeeld naar de samenstellingen met het woord geluid:

Het is:
geluidsapparatuur
geluidsoverlast

Maar:
geluiddemper
geluiddicht

Kies in zo’n geval voor de schrijfwijze die het meest voorkomt.

Hier is dat de schrijfwijze mét tussen-s. Schrijf daarom ook geluidssignaal en geluidssterkte.

Verschillende schrijfwijzen voor één woord
Ook zijn er heel wat samenstellingen die zowel mét als zónder tussen-s geschreven kunnen worden. Bijvoorbeeld: 

tijdverschil

tijdsverschil

lezergericht

lezersgericht

voorbehoedmiddel

voorbehoedsmiddel

Kies in zo’n geval de schrijfwijze die het meeste voorkomt.

Tips

  • Schrijf een tussen-s als je een tussen-s hoort.
  • Zijn beide schrijfwijzen mogelijk en komen ze evenveel voor, kies dan de schrijfwijze die je zelf het mooiste vindt. Wees wél consequent in je keuze en voeg het woord toe aan de woordenlijst in de spellingchecker van Word.
  • Gebruik je in jouw organisatie vaak woorden die zowel mét als zonder tussen-s kunnen worden geschreven, leg de schrijfwijze dan vast in een bedrijfswoordenlijst of taalhuisstijl. Dit bevordert het uniforme taalgebruik binnen jouw organisatie.

De d-t-regels in het kort
Woordenlijstje
Spelling: aan elkaar schrijven
Boek: Hoe spel je dat?
Training: Kei in taal

Reageer op dit artikel