vraag & antwoord

<strong>Publiek betrekken bij een toespraak</strong>

Taal en communiceren

Binnenkort houdt mijn leidinggevende een toespraak over ons bedrijf bij een ander bedrijf. Hij heeft mij gevraagd hem te helpen bij het voorbereiden van deze toespraak. Hebben jullie tips voor mij hoe je de luisteraar actief bij de presentatie kunt betrekken? In een toespraak richt je je tot een groep luisteraars. Je versterkt de band […]

Binnenkort houdt mijn leidinggevende een toespraak over ons bedrijf bij een ander bedrijf. Hij heeft mij gevraagd hem te helpen bij het voorbereiden van deze toespraak. Hebben jullie tips voor mij hoe je de luisteraar actief bij de presentatie kunt betrekken?

In een toespraak richt je je tot een groep luisteraars. Je versterkt de band met deze luisteraars als je ze bij de toespraak betrekt. Dat kan op twee manieren:

  • door het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden;
  • door het publiek rechtstreeks aan te spreken.

Spreek het publiek aan met ‘u’.
In een gewoon gesprek spreek je je gesprekspartner aan: doe dit in de toespraak dan ook. Het hoeft niet al te vaak, als je zo nu en dan maar laat merken dat je weet dat er een publiek voor je zit. Maak gebruik van zinsneden als: ‘U weet wellicht…’, ‘Dat wil ik u graag laten zien,’, ‘Zoals u zult begrijpen…’, e.d.

Schrijf in de ik-vorm
Een toespraak die afkomstig is van een persoon die zelf expliciet in de tekst aanwezig is, komt eerder tot leven dan een abstract verhaal. Mensen zijn geïnteresseerd in mensen, en luisteraars zijn geïnteresseerd in jouw denkbeelden en opvattingen. Wees niet te bescheiden!

Maak gebruik van (echte of retorische) vragen
Een vraag nodigt de luisteraars uit om mee te denken over het antwoord en stimuleert dus hun aandacht. In bijzondere gevallen kun je ‘echte’ vragen stellen aan enkele leden van je publiek; als je dat echter te veel doet, haal je het tempo uit de toespraak. Veel vaker kun je gebruikmaken van retorische vragen, waarop je vervolgens zelf het antwoord geeft.

Bijvoorbeeld:
‘Waarom zijn de productiekosten de laatste jaren zo enorm gestegen? Dat heeft te maken met de investeringscyclus, die steeds korter wordt.’

Of:
‘Dit integratiebeleid is in grote lijnen op een mislukking uitgelopen. Hoe komt dat? Door de politieke onmacht om de echte oorzaken onder ogen te zien.’

Geef je publiek instructies of opdrachten
Je betrekt je luisteraars bij de toespraak als je ze iets laat doen, als is het maar in hun hoofd. De instructie kan bijvoorbeeld zijn dat ze ergens over moeten nadenken. Maar je kunt ook echte instructies geven, die dan op de toekomst betrekking hebben.

Bijvoorbeeld:
‘Houdt u maar eens bij, als u morgen weer achter uw bureau zit, hoeveel tijd u en uw collega’s opmaken met doelloze gesprekken.’

Of:
‘Denkt u eens in wat er zou gebeuren als morgen alle buitenlandse werknemers Nederland zouden verlaten.’

Deze richtlijnen hebben allemaal betrekking op de verbale communicatie met de zaal. Natuurlijk vul jij (of je leidinggevende in dit geval) de tekst aan met allerlei non-verbale signalen: oogcontact, gebaren, gezichtsuitdrukking en houding. Dit alles draagt ertoe bij dat je de communicatie zo dicht mogelijk bij een persoonlijk gesprek in een informele setting brengt.

Verjaardagstoespraak houden
Collega in het zonnetje zetten
Effectieve PowerPoint sheets
Boek: Overtuig uw publiek!
Training: Personal Assistant

Reageer op dit artikel