vraag & antwoord

<strong> <strong>Besluiteloos of besluitenloos</strong> <strong>Kunnen jullie mij uitleggen waarom je ‘besluiteloos’ schrijft en niet ‘besluitenloos’? Geldt hier de regel van de tussen-n dan niet?</strong> </strong>

Taal en communiceren

Nee, dat klopt. De regel van de tussen-n geldt alleen voor samenstellingen. Samenstellingen zijn woorden die bestaan uit twee of meer delen die ook apart kunnen voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘krantenlezer’ (‘krant’ + ‘lezer’) en ‘kippenhok’ (‘kip’ + ‘hok’). Woorden als ‘besluiteloos’ en ‘kosteloos’ zijn echter geen samenstellingen: de achtervoegsels ‘-loos’ en ‘-lijk’ kunnen […]

Nee, dat klopt. De regel van de tussen-n geldt alleen voor samenstellingen. Samenstellingen zijn woorden die bestaan uit twee of meer delen die ook apart kunnen voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘krantenlezer’ (‘krant’ + ‘lezer’) en ‘kippenhok’ (‘kip’ + ‘hok’).

Woorden als ‘besluiteloos’ en ‘kosteloos’ zijn echter geen samenstellingen: de achtervoegsels ‘-loos’ en ‘-lijk’ kunnen niet apart voorkomen. In dat geval spreken we van afleidingen.

In afleidingen schrijven we nooit een tussen-n. Het is dus:

  • grenzeloos
  • ideeëloos
  • besluiteloos
  • kostelijk
  • afhankelijk
  • plaatselijk

Maar:

Als het grondwoord van zichzelf eindigt op een ‘-n’, dan blijft deze ‘n’ behouden:

  • gewetenloos (‘geweten’ eindigt op ‘-n’)
  • wezenlijk (‘wezen’ eindigt op ‘-n’)
  • gelegenheid (‘gelegen’ eindigt op ‘n’) 

Hoe zijn ook alweer de regels voor de tussen-n?
Spelling: aan elkaar schrijven
Taaltest samenstellingen
Boek: Hoe spel je dat?
Training: Kei in taal

Reageer op dit artikel