vraag & antwoord

“Ik word regelmatig gecorrigeerd door mijn omgeving als ik het woord ‘overnieuw’ gebruik. Vroeger was dit misschien fout, maar ik kan me niet voorstellen dat het nog steeds niet goed is. Taal verandert toch?”

Taal en communiceren

Ooit is overnieuw ontstaan door een samenvoeging van de woorden ‘over’ en ‘opnieuw’. Dat heet een contaminatie. Veel mensen vinden nog steeds dat overnieuw niet goed is. Toch mag je het wel gebruiken. Overnieuw staat namelijk in het Groene Boekje. Als een woord is opgenomen in het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van de Nederlandse […]

Ooit is overnieuw ontstaan door een samenvoeging van de woorden ‘over’ en ‘opnieuw’. Dat heet een contaminatie. Veel mensen vinden nog steeds dat overnieuw niet goed is. Toch mag je het wel gebruiken. Overnieuw staat namelijk in het Groene Boekje. Als een woord is opgenomen in het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal, dan is het correct Nederlands.

Het is dus onterecht dat je wordt gecorrigeerd als je overnieuw gebruikt. Maar het zal niet eenvoudig zijn je omgeving hiervan te overtuigen. Zo’n regel zit vaak goed verankerd in iemands hoofd; die krijg je er niet zo makkelijk weer uit.

Omdat de lezer misschien ook van mening is dat overnieuw fout is, kun je dit woord in zakelijke teksten beter vermijden. De lezer zal zich afvragen of het wel juist is wat je schrijft en dit leidt zijn aandacht af van de boodschap. Dat is niet alleen storend voor de lezer maar ook voor jou. Kies daarom liever voor ‘over’ of ‘opnieuw’.

Overigens vinden we het in gesproken taal meestal veel minder storend als iemand in onze ogen zondigt tegen een spelling- of grammaticale regel. Gesproken taal is immers veel vluchtiger dan het geschreven woord.

Met dank aan Judith Winterkamp van Communicatief.info. Lees haar vaste rubriek Spelling- en Taaltips elke maand in Management Support Magazine.

De tussen-n
Spellingcontrole op de computer
Tekst controleren: 10 tips
Boek: Eerste hulp bij taalkwesties
Training: Kei in taal

Reageer op dit artikel