vraag & antwoord

“Ik hoor mensen om me heen steeds vaker ‘Ik besef me’ zeggen. Is dat inmiddels goed Nederlands?”

Taal en communiceren

Nee, beseffen heeft geen wederkerend voornaamwoord. Zich beseffen bestaat dan ook niet. Ook al hoor je het wel vaak. Een paar voorbeelden: 1. Ik besef dat ik veel van je heb gevraagd.2. Besef je wel hoeveel tijd dat verslag heeft gekost?3. Ze heeft pas later beseft wat ze heeft aangericht. Waarschijnlijk verwarren taalgebruikers beseffen met […]

Nee, beseffen heeft geen wederkerend voornaamwoord. Zich beseffen bestaat dan ook niet. Ook al hoor je het wel vaak. Een paar voorbeelden:

1. Ik besef dat ik veel van je heb gevraagd.
2. Besef je wel hoeveel tijd dat verslag heeft gekost?
3. Ze heeft pas later beseft wat ze heeft aangericht.

Waarschijnlijk verwarren taalgebruikers beseffen met zich realiseren. Dat is wél een wederkerend werkwoord. Zinnen met dit werkwoord hebben dan ook wel een wederkerend voornaamwoord zoals me, je of zich. Kijk maar eens naar deze zinnen:

1. Ik realiseer me dat ik veel van je heb gevraagd.
2. Realiseer je je wel hoeveel tijd dat verslag me heeft gekost?
3. Ze heeft zich pas later gerealiseerd wat ze heeft aangericht.

Reageer op dit artikel