vraag & antwoord

Het weglatingsstreepje

Taal en communiceren

Weglatingsstreepjes zijn bij ons op kantoor regelmatig voer voor discussie.  De een heeft het over het oude- en het nieuwe werken. De ander houdt vol dat er geen streepje achter oude hoort. Hoe zit er ook alweer en wie heeft er gelijk? Het streepje hoort hier echt niet! Het gaat hier om het zogenaamde weglatingsstreepje. Een weglatingsstreepje […]

Weglatingsstreepjes zijn bij ons op kantoor regelmatig voer voor discussie.  De een heeft het over het oude- en het nieuwe werken. De ander houdt vol dat er geen streepje achter oude hoort. Hoe zit er ook alweer en wie heeft er gelijk?

Het streepje hoort hier echt niet! Het gaat hier om het zogenaamde weglatingsstreepje. Een weglatingsstreepje geeft aan dat er een woorddeel is weggelatenii. Dit weggelaten deel staat meestal in het volgende woord:

  • koffie- en theekopjes
  • meisjes- en jongensfiets
  • ochtend- en avondspits

Maar het kan ook andersom:

  • dorpsstraten en –pleinen
  • kooklessen en –cursussen

Het weggelaten woorddeel moet in het andere woord wél dezelfde betekenis hebben, dus niet: auto- en brievenbussen.

Let op
In constructies als gas- en elektrische kachel is kachel een woorddeel bij gas, maar een zelfstandig woord bij elektrische. Gebruik in dit soort gevallen liever geen weglatingsstreepje, maar schrijf de woorden voluit: gaskachel en elektrische kachel.

Boek: Hoe spel je dat?
Training: Kei in taal 

Reageer op dit artikel