vraag & antwoord

Een hele goede secretaresse

Taal en communiceren

Volgens mij is ‘hele’ in ‘een hele goede secretaresse’ niet juist. Klopt dat? In een hele goede secretaresse zegt goede iets van het zelfstandig naamwoord secretaresse. Een woord dat iets zegt van een zelfstandig naamwoord is een bijvoeglijk naamwoord. Een kenmerk van een bijvoeglijk naamwoord is dat het een verbuigings-e kan krijgen. Vergelijk het maar met de gele appelen de aardige collega. […]

Volgens mij is ‘hele’ in ‘een hele goede secretaresse’ niet juist. Klopt dat?

In een hele goede secretaresse zegt goede iets van het zelfstandig naamwoord secretaresse. Een woord dat iets zegt van een zelfstandig naamwoord is een bijvoeglijk naamwoord. Een kenmerk van een bijvoeglijk naamwoord is dat het een verbuigings-e kan krijgen. Vergelijk het maar met de gele appelen de aardige collega.

In een hele goede secretaresse zegt hele iets van goede. Een woord dat iets zegt van een bijvoeglijk naamwoord, noemen we een bijwoord. Kenmerkend voor een bijwoord is, dat het juist géén verbuigings-e krijgt. Daarom is de e aan het einde van hele niet juist.

Je moet dus zeggen (en schrijven) een heel goede secretaresse. Veel mensen vinden dit erg keurig klinken. Het wordt dan ook vaak wel geaccepteerd als je een hele goede secretaresse zegt, maar in schrijftaal ervaren de meeste taalgebruikers een hele goede secretaresse toch als fout. Pas dus goed op bij deze zinsdelen.

Verdieping
Kei in taal [taining]
Eerste hulp bij taalkwesties [boek]
Naslagwerken [vakbase]

Reageer op dit artikel