vraag & antwoord

Mag u nog met een hoofdletter?

Taal en communiceren

Mag je u tegenwoordig nog met een hoofdletter schrijven? Is het te veel betaald of teveel betaald?  En is voor wat betreft een ouderwetse uitdrukking? Judith Winterkamp beantwoordt een aantal taalvragen. 

Mag u nog met een hoofdletter?

Ik heb een collega die nog steeds u in onze brieven met een hoofdletter schrijft. Dat kan toch niet meer?

Je hebt gelijk. U moet je met een kleine letter schrijven. Behalve natuurlijk als het aan het begin van de zin staat. Verder mag je u met een hoofdletter schrijven als je vindt dat iemand veel respect verdient, zoals een goddelijke macht of de koning. Maar ook dan is het niet verplicht.

Mijn collega gebruikt vaak voor wat betreft. Als ik haar teksten moet redigeren, dan haal ik voor er altijd uit. Ik vind voor wat betreft namelijk ouderwets. Is wat betreft inderdaad beter of maakt het niks uit?

Niet gek dat jullie niet op een lijn zitten voor wat betreft de uitdrukking wat betreft. Ook de taalkundigen hebben verschillende meningen. Ik zet ze op een rij:

  • Van Dale keurt wat betreft en voor wat betreft beide goed.
  • Koenen geeft de voorkeur aan wat betreft.
  • De Schrijfwijzer keurt voor wat betreft af.
  • De Nederlandse Taalunie zegt dat beide kan, maar waarschuwt dat voor wat betreft tot kritiek kan leiden.

Wat moet je hiermee? Als jullie de afspraak hebben dat je altijd volgens de regels van een van deze autoriteiten moet schrijven, dan is de keus makkelijk. Is dat niet zo, maar hebben jullie wel een eigen taalhuisstijl, bepaal dan jullie voorkeur en leg dat vast in de taalhuisstijl. Tot slot kun je het ook aan de collega’s vrij laten welke vorm men kiest. Fout is het namelijk nooit.

Wat is juist: u heeft te veel betaald of u heeft teveel betaald?

In deze zin moet je te veel schrijven. Op www.onzetaal.nl staat een handig ezelsbruggetje: als je in plaats van te veel ook te weinig op dezelfde plaats in de zin kunt gebruiken, dan komt er een spatie na te. U heeft te weinig betaald kan ook, dus is te veel juist.

Tip

Meer hulp nodig bij alle lastige taalkwesties van onze taal? Schrijf je dan in voor de workshop Eerste hulp bij taalkwesties van Judith Winterkamp tijdens de Management Support Workshopdagen in Utrecht op 12, 13 en 14 april.

Reageer op dit artikel