vraag & antwoord

Skype, Lync of Skype voor bedrijven?

Taal en communiceren

Ik zie bedrijven waar Skype alleen voor chat en videobellen wordt gebruikt omdat de geweldige mogelijkheden van online vergaderen niet bekend zijn. Het zit vaak al onder de knop, maar onbekend is onbemind. Wat zijn de voordelen van Skype? En wat zijn de verschillen tussen Skype, Lync of Skype voor bedrijven?

Skype, Lync of Skype voor bedrijven?

Skype begon in 2003 en werd in 2011 gekocht door Microsoft. Zij hadden toen al Lync als online vergadertool en wilden het beste van beide tools combineren. Vandaag, anno 2016, is de gebruiker wel even de draad kwijt. Lync bestaat nog steeds en draait op bedrijfsservers, maar dit speeltje wordt langzaam maar zeker uitgerangeerd door Microsoft zelf. Want nu is er Skype for Business (S4B), eigenlijk de oude Lync, maar met de ‘look and feel’ van Skype. Slim van Microsoft, want Skype is nu eenmaal heel erg gebruiksvriendelijk en alom bekend. Skypen is zelfs een werkwoord geworden.  Iedere organisatie die met Office 365 in zee gaat heeft er meteen S4B bij. Wie naast zijn S4B ook nog een gratis Skype-programma wil installeren mag dat met een gerust hart doen. Let dan even op het verschil: de letter S van Skype staat in een blauwe wolk en de letter S van Skype Voor Bedrijven staat in een witte wolk.

Mogelijkheden (en beperkingen) van Skype

Skype is gratis. Iedereen kan Skype downloaden en met een gratis Microsoft account (naam@hotmail.com, naam@live.com, naam@outlook.com ) kun je vervolgens inloggen. Alle Skype-gebruikers kunnen elkaar vinden op basis van naam, locatie en/of e-mailadres. Om met iemand daadwerkelijk te Skypen moet je ‘vrienden’ worden. Dat laatste zorgt voor een geringe mate van privacy en controle. In een tweegesprek kun je elkaar zien via video, maar zodra er meerdere deelnemers zijn kan dat niet meer. Je computerscherm kun je delen. Anderen kunnen dan meekijken, maar zij kunnen dit scherm niet overnemen. Bellen kan ook als je beltegoed koopt. Mijn ervaring is dat dit goedkoop is voor buitenlandse calls maar duur is voor je binnenlandse telefoontjes.

Lync en S4B

Beide programma’s hebben dezelfde functionaliteiten. Lync draait echter op eigen servers en zal snel plaats maken voor Skype For Business. Die laatste draait online (bijvoorbeeld in Office 365) en biedt dus alle kansen aan het communiceren met externen. Er zijn veel gelijkenissen in de interface. Het valt meteen op dat in S4B de profielfoto`s rond zijn en dat de Chatruimtes uit Lync zijn verdwenen. Dat laatste wordt via Office 365 opgepakt via ‘groepen’ in de Outlook webapp. Alle beperkingen die in Skype werden beschreven worden opgelost in deze beide programma’s.

Reageer op dit artikel