vraag & antwoord

Is het standaard doorlooptijd? Of standaarddoorlooptijd?

Taal en communiceren

“Mijn collega schreef in een mail de woorden standaard doorlooptijd. Volgens mij is dit een samenstelling en moet je standaard en doorlooptijd aan elkaar schrijven, klopt dat?” Taal- en spellingexpert Judith Winterkamp geeft antwoord.

Is het standaard doorlooptijd? Of standaarddoorlooptijd?

“Ja, je kunt standaard inderdaad als onderdeel van de samenstelling zien. Samen vormen deze woorden een betekenis en ze kunnen bovendien zelfstandig van elkaar voorkomen. Zie je dit woord als een samenstelling, dan moet je standaarddoorlooptijd helemaal aan elkaar schrijven. Vergelijkbare woorden zijn standaardrecept, standaardreactie en standaardaanpak.
Maar… standaard kun je ook zien als een bijvoeglijk naamwoord. Dat doen we vooral als het een lange samenstelling wordt. En dat is precies het geval bij standaarddoorlooptijd. Voor de leesbaarheid kun je beter standaard als bijvoeglijk naamwoord beschouwen waardoor je standaard doorlooptijd krijgt.”

Meer taal- en spellingtips?

Wil jij grammaticale fouten voorkomen of heb je spelling- en taalvragen? Volg dan de training Kei in taal van Judith Winterkamp. Naast allerlei grammaticale kwesties besteedt zij ook de nodige aandacht aan de d’s en t’s en de laatste spellingwijzigingen van 2005. Het is een intensieve taaltraining waarin je alle regels van de Nederlandse spelling en grammatica op een rij zet.

Reageer op dit artikel