vraag & antwoord

Is ‘geachte collegae’ te ouderwets? Mag ‘Secretariaat’ met een hoofdletter?

Taal en communiceren

Is ‘geachte collegae’ te ouderwets? Mag ‘Secretariaat’ met een hoofdletter?

Communicatietrainer Judith Winterkamp beantwoordt drie lezersvragen. Klopt ‘Hij is een typische traditionele bakker’ bijvoorbeeld wel?

Ik geef al zo’n twintig jaar spellingtrainingen. En altijd met plezier. Niet zo gek als je bedenkt dat de regels van onze spelling steeds weer prachtige vragen oproepen. Hieronder vind je er drie met antwoorden.

‘Hij is een typische traditionele bakker’, las ik op het internet. Dat klinkt zo gek. Klopt het wel?

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of de zin ‘Hij is een typische traditionele bakker’ correct is. Er staat namelijk iets vreemds. Zoals de tekst nu geschreven is, is de bakker niet alleen traditioneel, hij is ook typisch. Dat kan natuurlijk, maar ik heb het vermoeden dat de schrijver iets anders bedoelt.

Hoe komt dat? Het woord typische is in deze zin een bijvoeglijk naamwoord bij bakker. Typische heeft namelijk net als traditionele een verbuigings-e. Dat is een kenmerk van een bijvoeglijk naamwoord: ze kunnen een verbuigings-e krijgen. Kijk maar: een nieuwe collega, de heldere verslagen en het verrassende cadeau. Overigens hoeft dat niet per se; in een mooi huis is mooi ook een bijvoeglijk naamwoord, maar dan zonder een verbuigings-e.

Waarschijnlijk wilde de schrijver het woord traditioneel versterken door het woord typisch eraan toe te voegen. In dat geval moet het ‘Hij is een typisch traditionele bakker’ zijn, dus zonder die e. Typisch is namelijk een bijvoeglijk naamwoord bij traditionele. En een woord dat iets zegt van een bijvoeglijk naamwoord is een bijwoord. Kenmerkend voor een bijwoord is dat het geen verbuigings-e krijgt. De schrijver bedoelt dus hoogstwaarschijnlijk ‘Hij is een typisch traditionele bakker’. Misschien had hij beter ‘Hij is een heel traditionele bakker’ kunnen schrijven. Wel zo duidelijk!

Mijn manager stuurt mails met daarboven de aanhef ‘Geachte collegae’. Dat is toch niet van deze tijd?

Ik ben het met je eens. ‘Geachte collegae’ is een aanhef die de meeste mensen heel ouderwets en formeel vinden. Niks mis mee natuurlijk, maar niet elke lezer waardeert het om zo aangesproken te worden. Kies daarom liever een eigentijds alternatief, zoals ‘Beste collega’s’.

Weet je de naam van je lezer? Gebruik die dan. Bijvoorbeeld ‘Beste Helma’ of ‘Beste heer Van der Linden’. Wil je iets formelers, kies dan voor ‘Geachte heer Van der Linden’.

Heel af en toe kom ik L.S. nog tegen boven een brief of mail. L.S. staat voor lectori salutem en dit betekent letterlijk ‘heil aan de lezer’. Hoe chique het ook klinkt, het past niet boven een moderne zakenbrief of een mailtje.

Bij ons op kantoor schrijven we de afdelingen met een hoofdletter. Dat geldt ook voor de afdelingen Administratie en het Secretariaat. Klopt dat wel?

In onze taal krijgen alleen unieke namen een hoofdletter. Dat geldt dus voor jouw eigen naam en ook voor de naam van een afdeling. Vandaar dat Human resource management en Planning & Control met hoofdletters worden geschreven. Maar sommige afdelingen zijn heel algemeen en meer vakgebieden dan namen van een afdeling. Dat geldt bijvoorbeeld voor de afdelingen boekhouding, secretariaat, administratie en marketing. Het Groene Boekje adviseert deze afdelingen met een kleine letter te schrijven.

Ik kan me voorstellen dat jullie ook de afdelingen Administratie en Secretariaat met een hoofdletter schrijven. Jullie zien Administratie en Secretariaat blijkbaar echt als de namen van deze afdelingen. Dan is de hoofdletter logisch en bovendien wel zo consequent.

Judith Winterkamp is trainer en  coach in zakelijke communicatie (schriftelijk en mondeling). Heb je een taalvraag, mail dan naar: info@judithwinterkamp.nl. Elke maand selecteert Judith vragen die zij in de rubriek Taal & Spelling van Management Support Magazine beantwoordt.

Leer beter schrijven tijdens een van deze trainingen

Reageer op dit artikel