nieuws

Culturele diversiteit op de werkvloer is alleen maar goed

Coördineren

Zowel allochtone als autochtone medewerkers vinden dat culturele diversiteit op de werkvloer winst oplevert. Juist door de mix van achtergronden kunnen teams productiever en creatiever zijn, wat ten goede komt aan de sfeer en de interne bedrijfscultuur.

Zowel allochtone als autochtone medewerkers vinden dat culturele diversiteit op de werkvloer winst oplevert. Juist door de mix van achtergronden kunnen teams productiever en creatiever zijn, wat ten goede komt aan de sfeer en de interne bedrijfscultuur. Dit blijkt uit onderzoek van Manpower onder 1200 autochtone en allochtone werknemers.

‘Het onderzoek laat zien dat het nieuwe talent in Nederland vindt dat integratie meer is dan ‘op elkaar gaan lijken’, zegt Hans Leentjes, algemeen dierecteur van Manpower. ‘Het is het waarderen en benutten van verschillen. Op een goede manier gebruikmaken van culturele diversiteit, kan bedrijven helpen in te spelen op de veranderende thuis- en internationale markt.’

De invulling van ambitie verschilt binnen diverse culturen, blijkt uit het onderzoek. Autochtonen geven vaker blijk van een vorm van ambitie, die sterk persoonlijk getint is. Competitie met anderen is minder van belang en succes wordt minder afgemeten aan de maatschappelijke of carrierepositie die men in vergelijking met anderen heeft bereikt.
Allochtonen vertalen ambitie vaker in het willen beklimmen van de maatschappelijke ladder, het willen bereiken van een hoge maatschappelijke positie en de (financiele) status die daarbij hoort.

Reageer op dit artikel