nieuws

De kloof tussen wens en werkelijkheid

Coördineren

Meer dan de helft van de werknemers in Nederland wil graag een deeltijdbaan. In de praktijk komt dat echter niet van de grond. En als ze al de kans krijgen zien ze ervan af vanwege een lager salaris en de negatieve beeldvorming.

Meer dan de helft van de werknemers in Nederland wil graag een deeltijdbaan. In de praktijk komt dat echter niet van de grond. En als ze al de kans krijgen zien velen ervan af vanwege een lager salaris en de negatieve beeldvorming. Dat blijkt uit onderzoek van de Randstad Werkmonitor.

Voor het onderzoek is voor parttime werk uitgegaan van minimaal 24 en maximaal 34 uur per week. Bij mannen is de kloof tussen wens en werkelijkheid nog groter: 42 procent van de mannen wil minder dan 35 uur werken, slechts 13 procent doet het. Ook chefs en afdelingshoofden kunnen best een dag in de week thuis blijven, zeggen vier op de tien managers. Toch krijgen in sommige organisaties mensen met een hogere functie minder gemakkelijk toestemming minder te gaan werken dan mensen met een lagere functie.
Veel werknemers die parttime willen werken, kaarten dit overigens niet aan bij hun baas, ook omdat ze bang zijn minder ambitieus en minder collegiaal te worden gevonden.
Lang niet alle werknemers weten trouwens dat een bedrijf deeltijdwerk in principe moet toestaan. Vier van de tien weten het niet en een vijfde heeft er hoogstens wel eens van gehoord.

Bron: Het Financieele  Dagblad

Reageer op dit artikel