nieuws

Geboren leiders

Coördineren

Ben jij de oudste thuis? Dan heb je een grote toekomst als leidinggevende voor je. Uit onderzoek blijkt dat aangeboren leiderschap wel degelijk bestaat.

Ben jij de oudste thuis? Dan heb je een grote toekomst als leidinggevende voor je. Uit onderzoek blijkt dat aangeboren leiderschap wel degelijk bestaat.

Wie als eerste kind binnen een gezin geboren wordt, heeft vaak een grote toekomst als leidinggevende voor zich. Dat blijkt uit onderzoek van een Leidse hoogleraar en zijn onderzoeker. Zij kwamen erachter dat eenderde van de Nederlandse politici het eerste kind is in een gezin. Van alle Nederlanders is dat maar bij een op de vier het geval.

Enig kind
Ook zijn deze eerstgeboren politici vaker enig kind. Hieruit kun je opmaken dat zij hun leidinggevende gaven niet ontwikkelen door het oefenen met broers of zussen. De onderzoekers denken dat leidinggevende kwaliteiten ontstaan door de speciale aandacht van ouders voor hun eerste kind. Ook onder Amerikaanse presidenten bevinden zich veel eerste kinderen. Wist jij bijvoorbeeld dat George W. Bush de eerste is van zes kinderen?

Reageer op dit artikel