nieuws

Hoe manage je niet?

Coördineren

Een team slecht leiden is net zo moeilijk als een team goed leiden. Het kost namelijk ook moeite om je zo slecht mogelijk voor te doen. Hoe kun je je teamleden van je vervreemden en je carrière op het spel zetten? Vijf aanbevelingen voor slecht leidinggeven.

Een team slecht leiden is net zo moeilijk als een team goed leiden. Het kost namelijk ook moeite om je zo slecht mogelijk voor te doen. Hoe kun je je teamleden van je vervreemden en je carrière op het spel zetten? Vijf aanbevelingen voor slecht leidinggeven.

1. Neem nooit risico’s
Mensen die risico’s nemen zetten alles op alles om zo veel mogelijk te bereiken. Waarom zou je dat doen? Als je je extra inzet voor een teamlid of een klant loop je alleen meer kans op fouten maken.

2. Laat je emoties niet zien
Laat je werk je niet in beslag nemen en toon vooral geen enthousiasme. Het is toch alleen maar werk, en geen fun? Laat vooral geen betrokkenheid zien voor je werk of je collega’s.

3. Zorg dat je altijd een excuus bij de hand hebt
Misschien nam je vroeger de verantwoordelijkheid op je als iets fout ging. Maar met een beetje oefening kan je ervoor zorgen dat niemand jou de schuld geeft. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hoe moest ik dat weten? Niemand heeft me dat verteld’ of ‘Het zou een heel stuk beter gaan als ik hier een beetje hulp kreeg’.

4. Benadruk de missers van je teamleden
Je kunt alleen je status bewaren als je kritiek levert op de anderen. Kijk goed wat je teamleden fout doen. Bekritiseer ze zo scherp en bijtend mogelijk.

5. Zorg niet voor je eigen ontwikkeling
Je bent al ver gekomen op je eigen kracht. Waarom zou je nog meer willen leren? Sla tijdschriften, boeken en workshops over en ontmoedig teamleden om zich te scholen. Als ze meer leren, gaan ze misschien aan jouw autoriteit tornen.

 

Reageer op dit artikel