nieuws

Langer doorwerken vraagt andere cultuur

Coördineren

Een omslag in het denken bij werknemers en werkgevers is de belangrijkste voorwaarde om werknemers langer te laten werken. Dat komt naar voren in een onderzoek onder arbeidsdeskundigen als bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en reïntegratieadviseurs.

Een omslag in het denken bij werknemers en werkgevers is de belangrijkste voorwaarde om werknemers langer te laten werken. Dat komt naar voren in een onderzoek onder arbeidsdeskundigen als bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en reïntegratieadviseurs.

Negen van de tien ondervraagden komt in zijn werk mensen tegen die uitvallen vanwege problemen die met hun leeftijd te maken hebben. Het gaat dan vooral om mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten en werknemers in het onderwijs en de zorg.

Zelden krijgen zij ander werk waarin hun kwaliteiten beter tot hun recht komen, terwijl veel bedrijven wel degelijk mogelijkheden hebben om oudere werknemers tot hun 65ste in dienst te houden. Maar dan moet er wel een omslag in hun denkpatroon komen.

Behalve ander werk kunnen ook lagere fysieke belasting, minder werkdruk en deeltijd-prepensioen langer werken mogelijk maken.

 

Reageer op dit artikel