nieuws

‘Last in first out’ verleden tijd

Coördineren

Werkgevers hoeven bij reorganisaties niet meer als eerste werknemers te ontslaan die als laatste zijn binnengekomen. Het ontslagrecht wordt wel versoepeld.

Werkgevers hoeven bij reorganisaties niet meer als eerste werknemers te ontslaan die als laatste zijn binnengekomen. Het ontslagrecht wordt wel versoepeld.

Als ontslagen noodzakelijk zijn, worden deze voortaan meer gespreid worden over de verschillende leeftijdscategorieën in een bedrijf. Dat zal de komende tijd het meest gevoerde beleid worden. Wanneer iemand eenmaal werkloos is, krijgt hij of zij minder makkelijk toegang tot de WW. Ook ontvangen mensen die in de WW terechtkomen minder lang een uitkering. De hoogte van die uitkering stijgt wel in de eerste maanden.

Het kabinet wil met deze maatregelen de arbeidsmarkt ‘dynamischer’ maken. “Door de uitkering in de eerste periode hoger én korter te maken, onstaat er meer een situatie van ‘tussen twee banen’ zitten”, aldus premier Balkenende.

Schuld
Naast het overboord zetten van het last in first out-principe, komt er ook een eenvoudiger toets om te bepalen of de werknemer schuld heeft aan zijn werkloosheid. De werknemer hoeft zich daardoor niet meer pro forma voor de kantonrechter te verweren tegen het ontslag door zijn werkgever. Meer info staat op zibb.nl

Reageer op dit artikel