nieuws

Nederlander maakt zich niet druk om carrière

Coördineren

Het merendeel van de werkende Nederlanders maakt zich niet druk over zijn carrière. Slechts één op de vijf werkenden stelt onomwonden dat carrière maken voor hem of haar erg belangrijk is. De overgrote meerderheid (86 procent) vindt dat geluk in het privé-leven veel belangrijker is.

Het merendeel van de werkende Nederlanders maakt zich niet druk over zijn carrière. Slechts één op de vijf werkenden stelt onomwonden dat carrière maken voor hem of haar erg belangrijk is. De overgrote meerderheid (86 procent) vindt dat geluk in het privé-leven veel belangrijker is.

Slechts acht procent van de beroepsbevolking is bereid alles ondergeschikt te maken aan een succesvolle carrière. Dit blijkt uit onderzoek door Interview-NSS in opdracht van De Telegraaf onder 500 respondenten uitgevoerd door Interview-NSS.

Hoog ambitieniveau

De Nederlander blijkt over het algemeen tevreden met zijn baan, maar heeft niet een al te hoog ambitieniveau. Het liefst werken we vier dagen per week (47 procent), ook mannen willen meer en meer parttime werken, en we willen nog steeds voor ons 65ste stoppen met werken. Bovendien zijn we erg gehecht aan de zekerheid van een ‘vast contract’ en willen we koste wat het kost vasthouden aan de bestaande ontslagbescherming.

Tevreden

Op de vraag “Zou u blijven werken als u 5 miljoen euro zou winnen?” zijn de antwoorden verdeeld. 45 procent geeft zijn baan acuut op, 40 procent wil doorwerken. Vooral de groep tussen de 35 en 49 jaar zou bij het wegvallen van een economische noodzaak direct stoppen met werken. In deze groep bevinden zich ook de meeste werknemers die aangeven te werken voor het geld, ook al vinden ze hun werk niet leuk. Jonge starters op de arbeidsmarkt wisselen eerder van baan als zij het niet meer leuk vinden. Over het algemeen zijn we echter tevreden. 65 procent ziet nog voldoende uitdaging in zijn functie. Voor slechts zes procent is werken en dagelijkse kwelling en zeventien procent ziet totaal geen nieuwe kansen en uitdagingen in zijn werk.

Mannenaangelegenheid

Alle pogingen om meer vrouwen aan het werk en in hogere posities te krijgen ten spijt, blijft het belang dat wordt gehecht aan een carrière nog steeds een mannenaangelegenheid is. 34 procent van de mannen ziet kansen promotie te maken, bij vrouwen ligt dat percentage op 25 procent. Een op de vier mannen vindt het belangrijk om hogerop te komen, slechts veertien procent van de vrouwen deelt die mening.

Opvallen

Langer doorwerken, niet zeuren en hard werken zijn volgens de Nederlander nog steeds de beste manieren om op te vallen bij het management. Ruim tweederde stelt dat goede prestaties en inzet een prima opstap zijn naar een betere baan. Daarnaast moet volgens 48 procent de benodigde kennis aanwezig zijn en helpt volgens 46 procent ervaring ook mee. Overigens is bijna een op de vier werknemers van mening dat slijmen bij de baas en ellebogenwerk effectieve manieren zijn om carrière te maken en heeft één op de vijf werknemers het idee het slachtoffer te zijn van ambitieuze collega’s met weinig scrupules.

Reageer op dit artikel