nieuws

Netwerken kan overal en altijd

Coördineren

Het MSM event in november is een ideale gelegenheid om te netwerken. Maar hoe doe je dat precies? En wat wil je met netwerken bereiken? Een paar tips.

Het MSM event in november is een ideale gelegenheid om te netwerken. Maar hoe doe je dat precies? En wat wil je met netwerken bereiken? Een paar tips.

Doelen

Netwerken gaat makkelijker als je weet wat je doelen zijn, want dan kun je er met anderen over praten.

 • Op kortere termijn kun je op een rij zetten wat je de komende tijd op je werk moet realiseren.
 • Inzicht in je doelen op langere termijn krijg je door zelfonderzoek te doen. Waar ben je goed in, wat wil je ontwikkelen en waar wil je over vijf jaar staan?
 • Bedenk ook wat je voor anderen kunt betekenen.

Als dat helder is, valt een nieuwe kennis sneller in het juiste “vakje” en kun je ook een vraag aan iemand die je ontmoet concreter formuleren.

Wie zitten er in je netwerk?

In principe is iedereen die je kent of gekend hebt én die een positieve indruk van jou heeft, je netwerk. Je vrienden, je familie, je oude klasgenoten, docenten, mensen van je sportvereniging, (oud-)collega’s… Je netwerk is groter dan je denkt. Bovendien hebben mensen uit jouw netwerk zelf ook weer een netwerk. Zo kun jij je netwerk dus weer uitbreiden door gebruik te maken van contacten van anderen. Er is ooit uitgerekend dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle mensen in Nederland. Met goed netwerken moet je dus bijna bij iedereen aan tafel kunnen komen.

Breng je netwerk in kaart

Het is aan te raden je eigen netwerk eens een keer voor jezelf in kaart te brengen en te ordenen. Elk netwerk bestaat uit een aantal velden. Een veld is bijvoorbeeld je vorige werk, je sport of mensen die je van een opleiding kent. 

 • Maak in Outlook categorieën aan in je contactpersonen. Of sorteer je hele doos visitekaartjes eens op verschillende velden.
 • Doe een verkenning van je (nu georganiseerde) netwerk. Aan de hand van je doelen op korte en lange termijn kun je vragen formuleren: als ik X wil weten, in welke velden kan ik dan het beste zoeken… Als ik een baan in sector X wil, wie ken ik daar dan…? Zo oefen je jezelf in het zoeken naar de juiste contacten.

Bouw je netwerk uit

Het op- en uitbouwen van je netwerk gaat vaak vanzelf. In je werk en privé ontmoet je nieuwe mensen en daarmee nieuwe mogelijkheden.

Natuurlijk kun je mensen ook gericht benaderen voor jouw doelen, bijvoorbeeld door iemand te bellen voor een afspraak. Hoewel veel mensen dat lastig vinden, is het vooral een kwestie van doen. Dan zul je vanzelf merken dat netwerken vaak heel erg leuk is. Bedenk voor jezelf maar eens een situatie waarbij je anderen advies geeft, omdat je op een bepaald terrein meer kennis hebt dan de ander. Dat doe je waarschijnlijk met veel plezier en inzet. En dit geldt ook voor de persoon die jij benadert om te netwerken.

In het algemeen geldt: als je met mensen praat, luister en vraag goed door. Zo kun je aan een heleboel informatie komen waar jij wat aan hebt, of waarmee je de ander wellicht verder kan helpen.

Goede gelegenheden om te netwerken

Netwerken kan overal en altijd. De volgende gelegenheden zijn bij uitstek geschikt:

 • congressen, workshops en seminars
 • borrels en recepties binnen en buiten je eigen bedrijf
 • verjaardagen (al moet je oppassen dat je niet de hele tijd over je werk zit te praten)
 • opleidingen, trainingen en cursussen.
 • via een internetcommunity
 • door je aan te sluiten bij een vak- of regionaal netwerk of een netwerk van jonge professionals

Reageer op dit artikel