nieuws

Ondernemers zijn goudeerlijk, vinden ze zelf

Coördineren

Ondernemers in het MKB vinden zichzelf eerlijke zakenmensen. Ze verwachten eerlijk handelen van zowel zichzelf als hun personeel. Maar concurrenten, nee, dat zijn geen eerlijke mensen. Die frauderen met de belastingen, denkt 50 procent van de ondernemers.

Ondernemers in het MKB vinden zichzelf eerlijke zakenmensen. Ze verwachten eerlijk handelen van zowel zichzelf als hun personeel. Maar concurrenten, nee, dat zijn geen eerlijke mensen. Die frauderen met de belastingen, denkt 50 procent van de ondernemers.

Zwart
Wat collega-ondernemers kennelijk wel doen, doen de ondervraagden niet: te weinig inkomsten aan de belastingen opgeven. Maar 9 procent van de ondervraagden geeft toe dit wel eens te overwegen. Als de fiscus een fout zou maken in het voordeel van de belastingplichtige, zegt 63 procent dit te gaan melden. Wel kan ruim de helft zich voorstellen terecht te komen in een situatie waarin het verleidelijk wordt zich (deels) zwart te laten uitbetalen.

Geld uit de kas
Als een werknemer geld uit de kas ontvreemdt, is dat voor vier op de vijf bazen reden voor een ontslagprocedure. Werknemers die rommelen met uren krijgen bij 46 procent van de ondervraagde ondernemers een uitbrander, 11 procent trekt hiervoor een verlofdag in en een kwart gaat over tot een ontslagprocedure. Een personeelslid dat zich vaak ziek meldt of conflicten heeft met collega`s heeft het bij het gros van de ondernemers niet makkelijk.

Reageer op dit artikel