nieuws

Oud versus jong

Coördineren

Veel organisaties bevoordelen hun oudere werknemers ten koste van hun jongere medewerkers. Oudere werknemers die niet goed functioneren, worden in de praktijk vaak gedoogd. Jongeren die een wanprestatie leveren, worden daarentegen vaak ontslagen.

Veel organisaties bevoordelen hun oudere werknemers ten koste van hun jongere medewerkers. Oudere werknemers die niet goed functioneren, worden in de praktijk vaak gedoogd. Jongeren die een wanprestatie leveren, worden daarentegen vaak ontslagen. Dat zorgt voor veel ongenoegen binnen organisaties, schrijven Kene Henkens, Joop Schippers en Harry van Dalen in de Gids voor Personeelsmanagement. Zij deden praktijkonderzoek.

Er bestaan nog talrijke regelingen die oudere werknemers bevoordelen ten opzichte van jongeren. Zo krijgen ouderen bijvoorbeeld vaak meer vakantiedagen dan hun jongere collega’s, terwijl ze die extra vrije tijd lang niet altijd nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Het gevolg is dat er ‘verlofstuwmeren’ ontstaan die tot organisatorische problemen leiden als de oudere in kwestie plotseling besluit om er eens een paar maanden tussenuit te gaan.

De auteurs pleiten ervoor om speciale regelingen voor ouderen waar mogelijk te beperken, en oudere werknemers enkel nog te ontzien als hun geestelijke of fysieke gestelheid dat vereist. Dat is ook de wens van veel werkgevers en niet in de laatste plaats van de jongere werknemers die zich momenteel achtergesteld voelen.

Bron: KLuwermanagement.nlReageer op dit artikel