nieuws

Rouwen en (ver)werken

Coördineren

Hoe ga je om met collega’s die met het verlies van een geliefd persoon te maken hebben? Kan zo iemand snel weer gewoon aan het werk of duurt rouwverwerking langer? Wat kun jij als secretaresse doen? In een rouwprotocol vind je een stappenplan voor zorgvuldig handelen en handvatten om een aangepaste verzuimregeling op te stellen.

Hoe ga je om met collega’s die met het verlies van een geliefd persoon te maken hebben? Kan zo iemand snel weer gewoon aan het werk of duurt rouwverwerking langer? Wat kun jij als secretaresse doen? In een rouwprotocol vind je een stappenplan voor zorgvuldig handelen en handvatten om een aangepaste verzuimregeling op te stellen.

Per jaar krijgen meer dan 235.000 werknemers te maken met een sterfgeval in de nabije omgeving. Veel van hen melden zich ziek, sommigen verliezen uiteindelijk hun baan. Wie terugkomt op zijn werk wordt soms geconfronteerd met onwetendheid en onbegrip van collega’s en leidinggevenden.

Het rouwprotocol van de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding geeft waardevol advies bij rouwverwerking. De leidinggevende heeft hierin een belangrijke rol. Die spreekt met collega’s over het verlies, geeft de rouwende tijd om zijn verlies te verwerken en maakt afspraken over verlof of korter werken.

Meer informatie vind je op www.verliesverwerken.nl.

 

Reageer op dit artikel