nieuws

Test voor meer vrouwelijke managers

Coördineren

Je zou denken dat we leven in een moderne tijd, waar iedereen gelijke kansen heeft. Toch hebben vrouwen nog steeds minder kansen op een hogere functie dan mannen. Een nieuwe test geeft onder andere advies over hoe bedrijven de doorstroming van vrouwen naar de top kunnen verbeteren.

Je zou denken dat we leven in een moderne tijd, waar iedereen gelijke kansen heeft. Toch hebben vrouwen nog steeds minder kansen op een hogere functie dan mannen. Een nieuwe test geeft onder andere advies over hoe bedrijven de doorstroming van vrouwen naar de top kunnen verbeteren.

Vrouwen hebben stemrecht, vrouwen werken, vrouwen tellen mee! Toch blijkt dat het voor vrouwen nog steeds moeilijk is om een hoge functie binnen een bedrijf te bekleden. Dit moet veranderen!

Netwerk
Om bedrijven te helpen bij het verbeteren van de carrièremogelijkheden van vrouwen in hogere functies, is er op www.glazenplafondindex.nl een test beschikbaar. Ook begint in de loop van 2004 het derde Ambassadeursnetwerk. Vorig jaar heeft het tweede Ambassadeursnetwerk, onder leiding van Gerlach Cerfontaine, gewerkt aan de verbetering van mogelijkheden van vrouwen om door te groeien naar hogere functies.

De leden van het netwerk zijn allemaal topmanagers. Zij hebben binnen hun eigen organisatie onder meer gewerkt aan bewustwording, cultuurverandering, het doorlichten van werving en selectie en het agenderen van dit thema binnen de eigen branche. De visie en ervaringen van de ambassadeurs kun je lezen in het boek ‘Ambassadeursnetwerk 2003. Vrouwelijke leiders zichtbaar’. Het derde netwerk gaat zich er vooral mee bezighouden dat talentvolle vrouwen in het middenkader beter worden opgemerkt in de top van bedrijven en organisaties. Extra aandacht wordt gegeven aan de loopbaankansen van allochtone vrouwen.

Test
De digitale test is in het leven geroepen om bedrijven te helpen bij het vaststellen van de dikte van het zogenaamde ‘glazen plafond’. Bedrijven krijgen informatie over de loopbaanontwikkeling van vrouwen binnen het bedrijf. Ook kunnen ze met de positie bepalen ten opzichte van andere organisaties. Verder krijgen ze advies over streefcijfers en maatregelen die de doorstroming van vrouwen naar de top verbeteren.

Reageer op dit artikel