nieuws

Topmanagers over 2003

Coördineren

In vergelijking met zijn Europese collega is de Nederlandse manager erg negatief over de economische positie van zijn bedrijf. Dat blijkt uit de dertiende editie van de UPS Europe Business Monitor.

In vergelijking met zijn Europese collega is de Nederlandse manager erg negatief over de economische positie van zijn bedrijf. Dat blijkt uit de dertiende editie van de UPS Europe Business Monitor.

Elk jaar laat UPS een onderzoek uitvoeren onder 1453 topmanagers van Europa’s top-15.000-bedrijven. De managers worden ondervraagd over verschillende onderwerpen die invloed hebben op het zakenleven.

Negatief
Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat de Nederlandse manager niet zo positief is over de economische positie van zijn bedrijf. Maar 26 procent van de ondervraagden zegt dat de economische positie dit jaar is verbeterd. In de vorige editie van de UPS Europe Business Monitor was dit nog 29 procent. Gemiddeld zijn de Europese topmanagers positiever dan vorig jaar. Vooral Spaanse en Britse bedrijven zeggen een sterkere positie te hebben dan het voorgaande jaar.

Verbetering
Ondanks de negatieve stemming over het afgelopen jaar voorspellen de meeste Nederlandse managers (57 procent van de ondervraagden) toch een verbetering voor het komende jaar. Vorig jaar was dit maar 46 procent. Ook op Europees niveau vond er een verschuiving plaats; dit jaar is 59 procent positief gestemd tegenover 50 procent vorig jaar.

Uitbreiding
Ondanks positieve verwachtingen ziet het er voor de werknemer niet zo rooskleurig uit. Dit jaar wil nog maar 14 procent van de ondervraagden het personeel uitbreiden. Vorig jaar was dit nog 24 procent. De helft van de geïnterviewden denkt dat de werkgelegenheid binnen hun bedrijf gelijk blijft. Een iets lager percentage, 33 procent, zegt dat het aantal werknemers gaat afnemen.

Winstdaling
Bij winstdaling wordt er het eerst gesneden in de budgetten voor Human Resources en Trainingen. In heel Europa hebben Customer Service-afdelingen het minst te vrezen voor winstdalingen. Europese topmanagers verwachten van Spanje de sterkste economische groei. Nederland heeft echter meer vertrouwen in Duitsland en Groot-Brittannië.

Reageer op dit artikel