nieuws

Werkende vrouwen zijn gezonder

Coördineren

Werken combineren met de zorg voor man, eventuele kinderen en huishouden is zwaar. Het vereist een goede planning. Maar er is ook goed nieuws: het is gezond om deze zaken te combineren.

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health blijkt dat vrouwen die een betaalde baan combineren met het moederschap én een goede relatie op lange termijn gezonder zijn dan vrouwen die thuis blijven om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Een ‘carrière’ als huisvrouw kan volgens het onderzoek zelfs leiden tot overgewicht.

Drie rollen


In dit onderzoek werden 1.200 Britse vrouwen die in 1946 geboren waren tussen hun 26ste en 54ste levensjaar regelmatig getest op hun gezondheid, werkzame leven, huwelijkse status, aantal kinderen en lengte en gewicht. Uit de resultaten bleek dat vrouwen die echtgenote, moeder en buitenshuis werkend waren (geweest), een betere gezondheid hadden dan vrouwen die niet alle drie die rollen vervulden of hadden vervuld. Maar waar ligt dat nu aan?

Overgewicht

Werkende vrouwen lijden minder vaak aan overgewicht dan vrouwen die nauwelijks buitenshuis werkten. Zwaarlijvigheid komt het meest voor bij fulltime huisvrouwen (38 procent) en het minst bij vrouwen die zowel echtgenote als moeder als werkend zijn (23 procent). Volgens de onderzoekers is de betere gezondheid eerder het gevolg dan de oorzaak van de manier waarop het leven ingericht wordt.

Burnout


Ook blijkt uit cijfers van het CBS dat een burnout bij werkende vrouwen niet vaker voor komt dan bij thuisblijvers. Wel speelt de werkduur een rol. Vrouwen die tussen de 12 en 19 uur werken, hebben er het minste last van (5 procent). Loopt het aantal uren op naar twintig of meer, dan is het risico twee maal zo groot. Onder vrouwen met een voltijdsbaan heeft 12 procent last van burn-outklachten, zoals oververmoeidheid. Bij alleenstaande vrouwen komt een burnout het vaakst voor (16 procent).

Dus werken en een gezin combineren is gezond, maar wel met mate.

Reageer op dit artikel