nieuws

Het Nieuwe Werken is nu het ‘normale werken’

Coördineren

Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe. We geloven echt wel dat die collega zijn uren maakt, ook al zien we hem niet werken. En zelf vinden we (82%) dat onze manager daar ‘natuurlijk’ ook op kan vertrouwen. Dat hoeft hij niet te controleren door naar onze output te kijken. En al helemaal niet […]

Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe. We geloven echt wel dat die collega zijn uren maakt, ook al zien we hem niet werken. En zelf vinden we (82%) dat onze manager daar ‘natuurlijk’ ook op kan vertrouwen. Dat hoeft hij niet te controleren door naar onze output te kijken. En al helemaal niet door te kijken naar onze aanwezigheid. We willen liever worden beoordeeld op de behaalde resultaten.

Dat beeld ontstaat bij het doornemen van de resultaten van de vierde Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken.

Output

Controle op output als ik alleen werk, is voor 40% van de deelnemers overbodig. Vorig jaar vond nog maar 30% dat. En we zijn er vrij zeker van dat onze collega’s aan het werk zijn als we ze niet zien: het percentage dat daarop vertrouwt, ging van 65% in 2012 naar nu 69%.
“Natuurlijk kan ook mijn eigen manager erop vertrouwen dat ik mijn uren maak”, zegt 82% van de deelnemers. En: “Ik kan de verantwoordelijkheid van HNW aan”, zegt niet minder dan 94%. Driekwart denkt dat dit ook geldt voor de meeste collega’s.

Het Normale Werken

En daarmee is Het Nieuwe Werken, anno 2014, onderdeel geworden van het normale werken. Het is niet meer iets voor later. Vorig jaar zag 42% van de deelnemers aan de nationale enquête Het Nieuwe Werken als toekomstige werkvorm, nu onderschrijft nog maar 17% die stelling. Niet dat iedereen overal en altijd Nieuw Werkt. Het betekent dat we vaker dan ooit zelf bepalen wat we waar en wanneer doen. Dat geldt nu voor 62% van de deelnemers. Dat betekent ook regelmatig ’s avonds of in het weekend. Net als vorig jaar heeft twee van elke drie daar geen moeite mee.

Elders werken

Misschien komt dat omdat we het werken ‘elders’ vrij beperkt houden. Ergens anders werken doen we gemiddeld één dag per week, zegt 34%. Vorig jaar haalde 29% dat gemiddelde. Sommige deelnemers geven zelfs aan dat ze een werkverdeling hebben gemaakt: overleggen op kantoor, uitzoekwerk thuis. “De momenten dat ik op kantoor aanwezig ben, benut ik vooral om met collega’s en medewerkers in gesprek te gaan. De beleidsmatige/administratieve taken voer ik zo veel mogelijk thuis uit.”

Managementondersteuners

Hoe zit dat op het secretariaat? Daar gelden toch andere cijfers wat betreft managementondersteuners: uit het Management Support Loopbaanonderzoek 2013 kwam weliswaar naar voren dat 70% meldt dat hun organisatie ‘bezig is’ met Het Nieuwe Werken, maar dat slechts 21% van de respondenten zélf bepaalt waar ze haar werk doet en 26% wanneer ze haar werk doet. Het Nieuwe Werken mag dan ‘normaal’ zijn, voor veel managementondersteuners geldt dit nog niet. 82% werkt nooit of zeer beperkt thuis of elders. Reden: velen vinden dat ze zichtbaar aanwezig moeten zijn voor optimale ondersteuning.
Toch kan het secretariaat juist voortrekker zijn bij de introductie van andere manieren van werken.
Voor degenen die verdieping over dit onderwerp zoeken, is er de driedaagse masterclass.

Lees het complete nieuwsbericht op www.overhetnieuwewerken.nl
Volledig rapport met alle uitslagen van de Nationale Enquête over het Nieuwe Werken 2014 is opgenomen in PW de Gids Whitepaper Database.

Reageer op dit artikel