artikel

Tips om veilig online te werken

Digitaal werken

Secretaresses werken steeds meer met mobiele apparaten, zoals tablets en privé-telefoons. Ook delen ze meer informatie online. Hoe kan dit veilig? Peter Kager, juridisch adviseur bij ICTRecht, zet de belangrijkste beveiligingstips op een rij.

Tips om veilig online te werken

Beveilig je tablet, telefoon en laptop

“Je kunt mobiele apparaten gemakkelijk kwijtraken. Zorg daarom altijd dat ze vergrendeld zijn met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Een hacker kan dit eenvoudig kraken. Zorg er daarom bovendien voor dat de informatie versleuteld is. Zo kan een hacker er niets mee.”

Meld het verlies van een mobiel apparaat

“Ben je een USB-stick of telefoon kwijt geraakt? Meld dit bij de juiste persoon binnen jouw organisatie. Bedrijven kunnen namelijk hoge boetes krijgen voor het niet melden van een datalek. En is de informatie op jouw verloren apparaat niet versleuteld? Ga dan na of er persoonsgegevens op staan, zoals contactgegevens. Je bent verplicht om de betrokken personen te informeren over dit datalek.”

Gebruik liever geen privé-telefoons, -tablets of -laptops

“Bij zakelijke apparaten zorgt een ICT-afdeling voor een goede beveiliging, bijvoorbeeld door verdachte app’s en websites te blokkeren. Privé-apparaten hebben die beveiliging niet, en daardoor is de kans groter dat ze virussen bevatten. Bovendien raakt de organisatie het overzicht kwijt, als medewerkers met privé-apparaten gaan werken. Wees je daarvan bewust, en laat privé-apparaten eventueel controleren door de ICT-afdeling.”

Wees kritisch bij de aanschaf van een nieuw systeem

“Goedkope, en gratis programma’s zoals Dropbox zijn vaak niet veilig. Is die beveiliging voor jouw organisatie wel belangrijk? Schaf dan een systeem aan met een ISO-27001 of ISO-27002-certificaat en laat de voorwaarden checken door een juridisch adviseur. En maak afspraken over de data. Anders kan het zo maar gebeuren dat je de toegang tot de data kwijt bent, op het moment dat je een keer niet op tijd betaalt.”

Reageer op dit artikel