blog

Het beroep van de toekomst

Digitaal werken

Het beroep van de toekomst: de virtual assistant. Aldus een artikel uit Het Parool over virtual assistants. Precieze cijfers zijn er niet, maar de groep lijkt groeiende.

Het beroep van de toekomst

Het zijn de digitale nomaden van nu: ze kunnen de hele wereld over reizen en hebben voor hun werk alleen hun laptop nodig. En internet. Dat kan, omdat het werk volledig online wordt gedaan: virtual assistants worden ingezet voor administratieve taken, social media, research, mails en websites of blogs bijhouden. ‘Home is where the wifi is’, zegt één van hen dan ook.

Reizen combineren met werken – het lijkt me ideaal! Zo zie je nog eens wat van de wereld. Je bent onafhankelijk. Je hebt geen vaste woon- of verblijfplaats. Je kunt volstrekt je eigen gang gaan: lurken aan een kokosnoot en af en toe vanuit je hangmat een mail versturen. En de ene week zit je in Abu Dhabi, de andere in Amsterdam, New York of Parijs en je verblijft in AirBnB’s. Het lijkt niet eens meer op werk, maar op eeuwige vakantie. Het klinkt geweldig romantisch.

Zou het echt zo rooskleurig zijn? Welke competenties heb je er eigenlijk voor nodig? De basis lijkt me een vrije, ongebonden geest en een avontuurlijke instelling. Voeg daar stressbestendigheid en digitale vaardigheden aan toe én een lange adem, want je moet wel je opdrachten binnenhalen: contacten aangaan en je netwerk uitbreiden. Je moet ondernemerschap hebben, groot probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en wegwijs zijn in de wereld. De nieuwe, 21e eeuwse competenties. O ja: en geen heimwee. Maar heb je eenmaal je vaste klantengroep, dan heb je waarschijnlijk het leven van een luis op een zeer hoofd. Is het iets voor jou?

Ik vind het toch wel erg leuk om met een vaste groep collega’s koffie te drinken en vakantieverhalen uit te wisselen. En niet te jagen op een flexplek of een hoekje in die ene hippe koffiebar in Londen.  Noem me een saaie doos, Marie Modaal, een tut met een theedoek, maar een van de leukste dingen aan reizen vind ik toch ook… het thuiskomen.

Door Vera Bot, hoofdredacteur van Management Support

Reageer op dit artikel